Tort cappuccino z bezą i likierem z kukułek

Moje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż.

Likier z kukułek można zastąpić innym smakiem, swoim ulubionym lub użyć kajmaku – też pysznie się sprawdzi. 

Składniki

2 blaty biszkoptowe

 8 łyżek mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 8 jajek, 8 łyżek  cukru pudru

do naponczowania

 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu

masa

500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki

ponadto

 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) 

Wykonanie

biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę
przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch
tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie
wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.

krem 

Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino.

poncz

Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać.
tort

 Każdy blat biszkoptowy  mocno naponczować.
Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, 
ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim
krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym likierem. Boki i wierzch tortu smarujemy cienko masą cappuccino.

Dekorowanie tortu zostawiam Waszej wyobraźni – ja użyłam zmielonych  i całych migdałów, bezy posypanej lekko cynamonem, płatków kokosowych, cukrowych perełek oraz gałązek eukaliptusa, główek goździków.