Moje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż.
Likier z kukułek można zastąpić innym smakiem, swoim ulubionym lub użyć kajmaku – też pysznie się sprawdzi.
5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g)
Wykonanie
biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę
przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch
tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie
wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.
krem
Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino.
poncz
Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort
Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować.
Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim
krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym likierem. Boki i wierzch tortu smarujemy cienko masą cappuccino.
Dekorowanie tortu zostawiam Waszej wyobraźni – ja użyłam zmielonych i całych migdałów, bezy posypanej lekko cynamonem, płatków kokosowych, cukrowych perełek oraz gałązek eukaliptusa, główek goździków.