Maślana tarta z kajmakiem, orzechami i białą czekoladą

Jesienne soboty i  niedziele są teraz dla mnie mocno kulinarne. Z rana sporo czasu poświęcam na nasze wspólne, rodzinne śniadanie, potem przygotowuję obiad i piekę coś słodkiego. Ostatnio zrobiłam porządek w swoich książkach kucharskich. Odświeżyłam półkę, uporządkowałam luźne skrawki wyrwanych z różnych magazynów przepisów. Moja kuchnia to eksperymentowanie, ale ostatnio zauważyłam, że częściej sięgam po proste, jarskie przepisy, które wzbogacam jakimś drobiazgiem od siebie – ziołem, owocowym dodatkiem.

Dziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Wyszło czarownie! Prosto, naturalnie, smacznie, a przede wszystkim domowo!

Składniki

ciasto

160 g  mąki pszennej tortowej

125-135 g zimnego masła

1 cukier waniliowy

1 łyżka drobnego cukru do wypieków

masa kajmakowo-serowa

250g twarogu (użyłam z Piątnicy)

200g masy krówkowej

1 łyżka śmietanki 36%

kilka orzechów włoskich

kilka kostek białej czekolady

suszona lawenda (opcjonalnie)

1 figa

Wykonanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia.

Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi.

Raj dla podniebienia!

Do jesiennych deserów wypijamy dzbanki herbat. Dosłownie hektolitry tego napoju. Z miodem, sokiem malinowym lub porzeczkowym i cytryną.

Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje. Spóbuj!