Ciasto orzechowo – imbirowe z kremem orzechowym
To ciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu!
A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe?
Składniki
200 g orzechów włoskich
1/4 szklanki tartego imbiru
skórka otarta z 1/3 cytryny
skórka otarta z 1/3 pomarańczy
4 małe jajka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta cynamonu
krem orzechowy
6 łyżek masła orzechowego
2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów)
1 łyżka śmietany kremówki
1,5 łyżeczki cukru pudru
wierzch
posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady
Wykonanie
Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek.
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy.
Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Możemy do nich dodać szczyptę soli. Ubite białka delikatnie łączymy z masą orzechową. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki.
Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40-50min.
W małej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Całość możemy utrzeć łyżką, bez potrzeby użycia miksera.
Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami.
Smacznego!