Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi
Od dziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe!
A jak przygotować takie ciasto czekoladowe?
Składniki
150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady
200 g masła
1,5 szklanki cukru do wypieków
1 łyżeczka esencji waniliowej
150 ml mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 jajka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 – 4 łyżki powideł śliwkowych (moje powidła miały w sobie dodatek czekolady)
wierzch
50 g gorzkiej czekolady
plasterek masła
2-3 łyżki śmietanki kremówki
posiekane orzechy laskowe
Wykonanie
-
W wysokim rondelku o grubym dnie rozpuściłam, lekko podgrzewając czekoladę, kakao, masło i cukier. Masa powinna być lśniąca. Rondelek odstawiłam do przestudzenia.
-
Do przestudzonej masy czekoladowej dodałam mleko, olej i esencję. Za pomocą miotełki/rózgi kuchennej połączyłam składniki, ciągle mieszając.
-
Teraz czas na jajka. Białka oddzieliłam od żółtek i przełożyłam do misy miksera. Żółtka dodałam do masy czekoladowej i całość wymieszałam.
-
Białka ubiłam na sztywną pianę. Ciągle miksując, delikatnie wlewałam do piany cienkim strumyczkiem masę czekoladową.
-
Gdy masa połączyła się z pianą, partiami dodawałam mąkę, na sam koniec proszek, sodę i moje domowe powidła śliwkowo-czekoladowe.
-
Masę przełożyłam do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1h.
-
Wystudzone ciasto udekorowałam polewą czekoladową – czekoladę, śmietankę rozpuściłam z odrobiną masła, polałam nią wierzch ciasta. Gdy polewa lekko przestygła, całość posypałam siekanymi orzechami laskowymi.
-
Smacznego czekoladowego!