Kulinarna stylizacja jabłkowej jaglanki – konkurs z Greenmorning.pl
Ten wpis stworzyłam z myślą o konkursie fotograficznym organizowanym przez Greenmorning.pl. Pewnego niedzielnego wieczoru przeczytałam wpis na stronie Greenmorning.pl i zachęcona przez autorkę postanowiłam przygotować miłą dla oka stylizację kulinarną godną wnętrz Pałacu Kamieniec.
Przygotowałam jabłkową jaglankę z orzeszkami ziemnymi, posypaną pokruszoną bezą. Danie podałam w kielichach. Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia postanowiłam stylizacji dodać akcentów typowo świątecznych. Dobrałam złotą zastawę herbacianą, zaś stół nakryłam obrusem z haftowanymi śnieżynkami.
Przepis na jabłkową jaglankę
Składniki na 2 porcje
6 – 8 łyżek kaszy jaglanej
200 ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki miodu
ziarenka z 1/3 laski wanilii
1/2 jabłka
garść orzeszków ziemnych
kilka małych bez do pokruszenia na wierzch
2 łyżeczki konfitury figowej
2 podłużne biszkopty
Kaszę płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą i kilkoma łyżeczkami mleka kokosowego, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy, uzupełniając wodę co jakiś czas. Po 10 minutach wlewamy resztę mleczka kokosowego, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotujemy całość do miękkości. Na sam koniec, tuż przed podaniem jaglankę dosładzamy miodem. Podajemy w pucharkach, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą.