Sernik mój!
Sernik bardzo jesienny. Przypomina mi późną jesień i wczesną zimę. Przypomina mi pracę nad moją sernikową książką. Przypomina sernikowy, kulinarny plener z pachnącą kawą i żurawinowym sernikiem z białą czekoladą. Przypomina sobotnie popołudnie. Słodycz karmelu i kwaskowatość czerwonej jak korale żurawiny. To smaczny sernik. Sernik mój! Sernik, który, jak każdy został przygotowany z wielką przyjemnością i sercem. Cytrynowo- pomarańczowy z kajmakiem, orzechami i owocami – borówką amerykańską i kwaskowatą żurawiną. Spód raczy podniebienie przepyszną czekoladą. Próbujcie!
Składniki
spód
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
80 g dobrego masła
masa sernikowa
1200 g twarogu półtłustego
5 jajek
1 kubeczek śmietanki 36%
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego
wierzch
1/3 puszki kajmakowej
2 łyżki śmietanki 30% lub 36%
kilka orzechów włoskich
płatki migdałowe
świeża żurawina
świeże borówki amerykańskie
kilka cukiereczków mlecznych
Wykonanie
Składniki potrzebne do wykonania spodu (bez jajka) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia się składników. Zestawiamy z kąpieli, studzimy lekko, wbijamy jajko i mieszamy. Tortownicę 26 lub 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy spód przez 5-7 min.
Twaróg mielimy, miksujemy z cukrem, po kolei dodajemy po jajku, następnie sok z cytryny i pomarańczy. Wsypujemy cappuccino, dodajemy otartą skórkę, na samym końcu śmietankę. Masę przekładamy do tortownicy na czekoladowy spód. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w 200 C, a następnie w 150 C przez 1h. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
W małym garnuszku przez chwilę podgrzewamy (tylko podgrzewamy!) masę kajmakową ze śmietanką. Ciepłą wylewamy na wierzch sernika, za pomocą łyżeczki rozprowadzamy. Na suchej patelni podprażamy orzechy i płatki migdałowe. Posypujemy masę. Wykładamy owoce i małe cukiereczki.
Sernik schładzamy.
Piękna ta tegoroczna jesień!
Uchwycenie jesiennego światła! Bardzo lubię to zdjęcie.
W sezonie jesienno – zimowym z wielką chęcią wracam do owsianek na ciepło. Tutaj propozycja na ciepło ze śliwką i cynamonem. Przepis TUTAJ