Tarta z kremem, borówkami i malinami

Dziś kulinarnie. Podobno lato ma zostać z nami dłużej i cieszyć nas sobą także we wrześniu. Skoro tak, to dłużej możemy cieszyć się letnimi smakami. Może w takim razie krucha, maślana tarta? Warto użyć do jej przygotowania naprawdę dobrego masła. Wtedy wypiek odwdzięczy się smakiem. Do tego prosty, pyszny krem pachnący wanilią i cytryną. Nie czekajcie! Pieczcie i łapcie letni czas w smacznym stylu!

 Składniki

ciasto

1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)

100 g dobrego, zimnego masła

3 płaskie łyżki cukru pudru

masa

100 – 150 g serka mascarpone

100 g  śmietanki 36%

kilka kropel soku z cytryny

kilka kropel esencji waniliowej

3 łyżki cukru pudru

dekoracja

maliny i borówki

listki mięty / listki bazylii

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 25 min.
  3. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serek mascarpone, stale miksując. teraz czas na cytrynę i wanilię. Dodajemy i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  4. Krem wykładamy na przestudzoną tartę, wyrównujemy płaską łopatką, dekorujemy owocami. 
  5. Tarta najlepiej smakuje schłodzona.
  6. Smacznego!

A to wycinki mojej sierpniowej rzeczywistości…

Butik w Fiscardo Bay w Kefalonii. Kupiłam w nim długą, letnia suknie w kolorze pudrowego różu z białymi haftowanymi wstawkami. Taka ot, pamiątka z wakacji!

Tego lata w mojej kuchni było bardzo jabłkowo – od papierówek po antonówki!

Lubię kosze i plecione rzeczy. Ten kupiony w maleńkim sklepie z lokalnym rękodziełem w Assos w Kefalonii.

Przepis na letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują znajdziecie w moim Raju

Z cyklu podróże małe i duże – jedna z krośnieńskich ulic – lubię tu być!

Wieczorne cappuccino – pyszne!