Tarta z kremem, borówkami i malinami
Dziś kulinarnie. Podobno lato ma zostać z nami dłużej i cieszyć nas sobą także we wrześniu. Skoro tak, to dłużej możemy cieszyć się letnimi smakami. Może w takim razie krucha, maślana tarta? Warto użyć do jej przygotowania naprawdę dobrego masła. Wtedy wypiek odwdzięczy się smakiem. Do tego prosty, pyszny krem pachnący wanilią i cytryną. Nie czekajcie! Pieczcie i łapcie letni czas w smacznym stylu!
Składniki
ciasto
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g dobrego, zimnego masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
masa
100 – 150 g serka mascarpone
100 g śmietanki 36%
kilka kropel soku z cytryny
kilka kropel esencji waniliowej
3 łyżki cukru pudru
dekoracja
maliny i borówki
listki mięty / listki bazylii
Wykonanie
- Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 25 min.
- Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serek mascarpone, stale miksując. teraz czas na cytrynę i wanilię. Dodajemy i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Krem wykładamy na przestudzoną tartę, wyrównujemy płaską łopatką, dekorujemy owocami.
- Tarta najlepiej smakuje schłodzona.
- Smacznego!
A to wycinki mojej sierpniowej rzeczywistości…
Butik w Fiscardo Bay w Kefalonii. Kupiłam w nim długą, letnia suknie w kolorze pudrowego różu z białymi haftowanymi wstawkami. Taka ot, pamiątka z wakacji!
Tego lata w mojej kuchni było bardzo jabłkowo – od papierówek po antonówki!
Lubię kosze i plecione rzeczy. Ten kupiony w maleńkim sklepie z lokalnym rękodziełem w Assos w Kefalonii.
Przepis na letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują znajdziecie w moim Raju
Z cyklu podróże małe i duże – jedna z krośnieńskich ulic – lubię tu być!
Wieczorne cappuccino – pyszne!